Webthuis arrow Producten arrow ipv6 migratie

ipv6

| Webmail | Wiki | Contact | Download | Subversion |

ipv6 (2002:c297:8fcd:2310:212d:9ff:fece:ae4e)

Elk apparaat rechtstreeks verbonden

In de huidige architecturen binnen bedrijven is het haast zonder uitzondering zo dat apparaten een intern ipv4 adres hebben. Deze praktijk is uit nood geboren, immers anders waren de ipv4 adressen al jaren gelden op geweest. We passen nu een truc toe om al deze apparaten toch met Internet te laten cummuniceren: NAT. Aan de Internet kant zie je van een bedrijf slechts een enkel adres, dat van de router of gateway. De gateway maakt voor de communicatie van de interne apparaten telkens een vertaalslag: Hij vervangt het adres van het apparaat door zijn eigen adres en onthoudt het adres van het apparaat. Als het antwoord terug komt volgt de gateway het proces in de omgekeerde volgorde.

Bij ipv6 is dat anders, elk apparaat rechtstreeks verbonden aan Internet.

NAT is netwerkbeheerders al jaren een doorn in het oog, omdat dit onderdeel van ipv4 rammelt. De standaard is op dit punt slordig van opzet en de techinsche oplossing is foutgevoelig. Bij het ontwerpen van de nieuwe ipv6 standaard willen de ontwerpers ook in een klap van dit probleem af. NAT is toch ook niet meer nodig? Er zijn nu toch meer dan genoeg ipv6 adressen? Toch is er een heftig debat aan de gang met voorstanders van NAT voor ipv6 NAT66. Er zijn mensen die NAT66 willen behouden, omdat er voor hun ook voordelen aan een goed opgezet NAT66 zitten.

Het argument er zijn nu genoeg ipv6 adressen is technisch correct, maar gaat voorbij aan de noodzaak voor veel bedrijven om de interne apparaten van een onveranderlijk vast intern adres. Daarnaast is het zo dat veel bedrijven hun bedenkingen hebben bij het zichtbaar maken van de interne structuur van het netwerk met ipv6 zonder NAT66.

Krijgen we een ipv6 probleem?

Eigenlijk hebben sommigen nu al een beetje last, omdat ipv6 vanaf een oud ipv4 adres onbereikbaar zijn en dat neemt geleidelijk aan sneller toe.

De standaard is nog lang niet compleet en een goed alternatief vertraagt de acceptatie. Millennium is meegevallen, dus veel bedrijven tillen niet zo zwaar aan het nog niet bestaande probleem. Millennium heeft door de hype heel veel geld gekost en in deze economisch barre tijden zitten de bedrijven niet te wachten op een volgende kostbare ronde in de infrastructuur. Intussen zijn de bedrijven nog lang niet klaar en wacht iedereen op iedereen. De apparaten zijn lang niet allemaal geschikt en de telecom bedrijven laten op zich wachten.

Intussen sluipt het ipv6 probleem op kousenvoeten naar binnen, er zijn nu al sites die je allen nog maar via ipv6 kunt bereiken.

 Aanpak ipv6

 NGN heeft een fasering voor ipv6.